måndag 30 maj 2011

Rafflande läsning om skatt i EU



EUs grönböcker är en spännande samling skrifter med frågor och funderingar från EU-komissionen.Ett sätt För EU att ställa frågor till sina medlemmar om hur man ska forma lagar och regler i framtidens Europa. Vi talar många år in i framtiden. Alla medborgare i EU har rätt att komma in med funderingar och svar på frågorna som ställs i grönböckerna. Det är bara att maila in svaret före sista svarsdatum på ett av EUs officiella språk, och svenska hör dit. Undrar hur många medborgare det finns som faktiskt är medvetna om denna möjlighet att påverka? Eller hur många som vet om vilka frågor som kommissionen ställer just nu?

I morgon, tisdag 31 maj, är det till exempel sista dag att svara på ett antal frågor som komissionen ställer om hur skatt och moms ska fungera i framtiden. Boring! tänker nog många. Men det resonemang som förs runt frågorna är spännande. Rent av rafflande. För det handlar om hur vi vill att vårt samhälle ska se ut och fungera i framtiden, om sådär kanske 20-30 år.

I Sverige pratas det om jobbskatteavdraget, att skatten på arbete ska sänkas. Fine, men visste ni att det samtidigt finns en massa personer med makt som vill att skatt på arbete ska försvinna helt. I stället ska all skatt tas ut som moms.

Hmm, intressant. För oavsett vad jag tycker i denna fråga känns detta som en ganska stor, omvälvande och ideologisk grej! Något som borde diskuteras av alla medborgare INNAN man stegvis smygsänker jobbskatten i så många steg att vi per automatik bara har momsen kvar.

Nu är inte morgondagens deadline sista möjligheten att påverka. Tvärtom är den början på många års process. Men jag saknar helt klart denna fråga i samhällsdebatten. Istället för att dutta med procentsatser hit eller dit när det kommer till jobbskatten, så borde vi diskutera på vilket sätt vi ska finansiera vår gemensamma välfärd. Är jobbskatten omodern i vårt samhälle? Är moms rätt väg att gå och vad skulle det innebära för fattiga respektive rika? Måste det vara det ena eller det andra? Vilken mix är bäst?

Det här är stora frågor som går utmärkt att prata om utan att blanda in alltför många juridiska facktermer. Så låt oss göra det. Nu!

DN om momsen  SvD om momsen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar