tisdag 8 mars 2011

Coolaste actionhjälten just nu

Så här på internationella kvinnodagen vill jag passa på att hylla den just nu coolaste actionhjälten: Katniss Everdeen i Hunger Games-trilogin.



Ända sedan jag som student skrev om kvinnliga actionhjältar har jag varit på jakt efter just en sådan – en äkta actionhjälte som råkar vara kvinna. I bok efter bok, film efter film med kvinnliga huvudpersoner har jag hoppats, men de har alltid fallit på någon punkt. Men nu tror jag banne mig att jag hittat henne!

För att avgöra vem som får räknas som en ”äkta” actionhjälte finns ett antal kriterier som används inom filmvetenskapen. Och självklart kan man, ska man ifrågasätta dessa regler. Men det kan ändå vara kul att se att det går att ha en kvinna som hjälte. Något som filmvetenskapen ifrågasätter. Till att börja med ska hjältehistorian följa fyra steg:

1. Utanförskap. Kan vara självvalt. En rebell som genom sina handlingar avgör hela samhället framtid. Rebellen ska rädda samhället, men gör det genom att agera utanför samhällets lagar och regler. Den bästa actionhjälten är en syndabock, helst någon som en gång varit bäst men fallit i onåd.

Redan från början får vi veta att Katniss är en outsider. Hon räds inte att bryta mot de lagar och regler som förslavar landet Panems invånare för att hennes nära och kära ska överleva. Hon biter ihop och agerar. Hon är en fenomenal jägare och har otroligt god fysik, på sätt och vis oövervinnerlig. Hon vinner hungerspelen, men gör det på ett sätt så att hon faller i onåd.

2. Utvald till mission. Frågor som ”Varför jag?” är vanliga.

Hela andra och början av tredje boken handlar om hur Katniss förvandlas till Mockingjay, ledargestalten för motståndsrörelsen. En roll hon till slut accepterar.

3. Offer och lidande. Ofta finns inslag av långdragen tortyr av hjälten och dennes medhjälpare. Tidigare har hjälten framstått som oövervinnerlig, men nu är den en syndabock.  Lidandet innebär ingen förnedring för hjältens del. Istället gör tortyren att hjältefiguren stärks inför nästa steg i historien.

Katniss och hennes vänner blir i olika grad utsatta för tortyr i flera omgångar genom böckerna.

4. Återuppståndelse, hämnd och rättvisa.

För att balansera hjältens styrka och impulsiva handlingskraft, som klassas som typiskt maskulina karaktärsdrag inom hjältemyten, så har hjälten en eller flera medhjälpare. En medhjälpare får gärna ha mer feminina drag som att vara svagare, mer blödig, intelligent och begåvad. I Hunger Games är Peeta den främsta medhjälparen. En karaktär som beskrivs som oerhört begåvad och talför. Även om han är fysiskt stark så är han ganska osmidig. Han kan inte smyga sig fram genom skogen, klättra högt upp i träden, skjuta med båge, färdigheter som Katniss äger.

I de fall det förekommer kvinnliga hjältar är det vanligt att de kläs med kvinnliga attribut för att göra dem mer normala, mer kvinnliga. Det handlar oftast om kläder, smink, trånande kärlek. Och det är här det blir riktigt spännande i Hungergames-trilogin, där de styrande i landet Panem hyllar just ytlighet. Visserligen accepterar Katniss i viss mån att de klär, sminkar, skrubbar och gör om henne till oigenkännlighet. Samtidigt gör hon det med ett överseende förakt. Att de styrande inte förstår hur löjliga de framstår inför en svältande och lidande befolkning. En passage i andra delen kommenterar att hon tycker att det är synd att de ska raka hennes håriga ben. I tredje boken ställer hon sig oförstående till stylisternas kamp att dölja hennes ärr. Hon tycker om att känna att hon har levt. Ärren är en del av vem hon är.

Ytterligare en sak som skiljer Katniss från många andra hjältinnor är att det är vanligt att lyfta fram att hjältinnan särskiljer sig i förhållande till andra kvinnor i historien. Att om hon är fysiskt stark så är det för att hon är annorlunda. Detta är något som överhuvudtaget inte kommenteras i Hungergamestrilogin. Katniss är Katniss och hennes kön är oviktigt för historien.

Slutligen är det otroligt befriande med en kvinnlig actionhjälte som inte trånar efter män. I stället vägrar hon gång på gång att ta ställning till den romantiska kärleken, trots att omgivningen försöker tvinga henne. I stället är det vänskap och förtroende som betonas i relationerna till hennes närmaste. Först efter att hon fått sin hämnd kan kärleken få växa fram i lugn och ro.

1 kommentar:

  1. Åh, jag älskade också att hon inte vill raka benen! En så otroligt skön detalj!

    Har hypeat det här inlägget lite! :)

    http://0glorybox0.blogspot.com/2011/03/katniss-jennifer-bra.html

    SvaraRadera