torsdag 31 mars 2011

Sucker Punch Sucks Big Time

Mamma och syster mördas av styvpappa. Baby Doll placeras på en sluten anstalt för unga tjejer. Fast i Baby Dolls värld har anstalten har en annan sida. Det är en strippklubb, där tjejerna tvingas dansa och utföra annat för att tillfredställa kunderna. När Baby Doll får veta att hon dessutom ska lobotomeras om fem dagar bestämmer hon sig för att rymma och ta de andra tjejerna med sig. Varje gång Baby Doll dansar förflyttas tjejerna till en parallell drömverklighet som på olika sätt hjälper dem att nå friheten.

Det här är en riktigt dålig film och jag kan faktiskt inte hitta något som räddar den på en enda punkt. Filmens tre lager, det vill säga verkligheten, fantasin och fantasin i fantasin är i dagens filmer och tv-serier långt från ett ovanligt grepp och räcker inte för att rädda den här filmen. Replikerna, de få som är, levereras styltigt. Storyn är rörig. Effekterna staplade på varandra. Musiken öronbedövande.

Och då har jag inte ens nämnt det största problemet med filmen. För det här är den mest sexistiska skit jag sett på länge. Det är tjejer i kortkort som ska vara någon slags hjältar, det är gubbar i kostym som röker cigarr. I parallellvärlden är kjolarna ännu kortare och klackarna skyhöga när de slåss mot drakar och tyskar i skitiga uniformer. Och mitt i allt detta uppmanas tittaren till att ta kontroll över sin verklighet och slåss om det behövs.

Jag är inte riktigt lika snäll som DN i sin recension av denna film, där den fick en tvåa. En stor varningstriangel ska upp för denna film. Och att trailern är bättre än filmen säger kanske det mesta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar