fredag 29 april 2011

Studentrörelsens historia: kapitel 1

Valborg för fem år sedan. Jag och min man gick nöjda längs med vattnet mellan Slussen och Gamla stan. Klockan var solnedgång och brasorna hade just tänts runt om i staden. Det luktade eld och vatten. Stockholm när det är så vackert att det gör ont i hjärtat.

Vi hade just låst och larmat dörren till den svenska studentrörelsens hjärta, SFS kansli på Wollmar Yxkullsgatan. Från klockan sex på morgonen hade vi två ägnat hela dagen åt att måla en 5x5 meter stor monopolspelplan. För den fjärde maj skulle hela studentsverige braka loss i årets stora kampanj: Höj studiemedlet nu!

Jag arbetade som projektledare/utredare på SFS kansli under den här tiden och hade nämnda kampanj på mitt skrivbord. Och jag är än i dag otroligt stolt över vad vårt gäng åstadkom under sommaren 2006. Studenters ekonomi har ända sedan SFS startade 1921 varit en av studentrörelsens största frågor. Ständigt aktuell, ständigt debatterad. 2006 var inget undantag och eftersom det dessutom var valår var vårt mål extra tydligt. Vi ville ha löften från samtliga riksdagspartier om att de skulle höja studiemedlet under kommande mandatperiod.

Kampanjen blev fantastisk! Den brakade loss den fjärde maj då feta bokstäver på Aftonbladets debattsida skrek ut Vi MÅSTE få mer pengar! Runt om i hela landet höjdes studenternas röster om ett höjt studiemedel och på Sergels torg spelade riksdagspolitikerna studentmonopol, ett spel som i stort sett var omöjligt att vinna på grund av studenternas usla villkor. Vi startade en hemsida späckad med fakta, kampanjmaterial och en namninsamling att överlämna till dåvarande finansminister Pär Nuder (som för övrigt prydde mitten på vår monopolplan).

Hela sommaren syntes frågan om studenters ekonomi i alla former av medier. I Svenska dagbladets korsord från den 26 juli var det bilder från kampanjen och frasen som skulle listas ut var "Behöver mera klöver". Under Almedalsveckan utsågs SFS till en av de mest inflytelserika organisationerna i Sverige.

Så kära studenter, kårmuppar, kanslister och alla vi som någon gång varit aktiva, var stolta. För i dag är det Valborg och det är vår dag. Runt om i världen slåss studenter inte bara för sina egna utan för alla människors rättigheter. I Sverige har vi det bra, vi är bortskämda. Desto viktigare är det att vi fortsätter kämpa. För i slutänden handlar det inte om huvida studenter har pengar för att kunna finansiera sina studier. Det handlar om rätten till utbildning, till kritiskt tänkande och möjligheten att forma ett samhälle där alla människor kan vara med och påverka tillvaron. Det handlar om demokrati, helt enkelt!

Och så några nostalgibilder från vår/sommar 2006:

Monopolspel på turné. Här Uppsala.

Kårhuset Rindi ligger i Almedalen. Prytt med vårt budskap. Chalmers är de som tryckt upp veporna.

Politiker i debatt under Almedalsveckan.

Politiker i debatt under Almedalsveckan.

SFS ordförande lämnar över protestlistan till finansministern.

Pär Nuder i centrum på vårt studentmonopol.

Studentmonopolet i Almedalen.



Här tillverkas studentmonopolet.

Sergels torg...




Till sist. Vad blev egentligen resultaten av kampanjen? Här är några exempel:

• En direkt höjning av studiemedlet med 300 kronor per månad. Den totala höjningen under åren 2006 - 2010 blev cirka 800 kronor/månad. Mindre än vårt krav på 1500, men en bra bit på väg särskilt med tanke på att det var mitt under de värsta krisåren.
• Ett riksdagsbeslut på att tillsätta en studiesocial utredning som ska föreslå lösningar på studenters bristande trygget och ekonomi.
• Sex av sju riksdagspartier lovade inför valet att höja studiemedlet ytterligare under den kommande mandatperioden.
• Det blev en valfråga som diskuterades och plockades upp av media, bloggare, nyckelpersoner som Lotta Gröning, KG Bergström med flera.
• SFS argument plockades upp och debatterades av många andra debattörer.
• Inte bara studenterna, utan även högskolor och universitet tog ställning för en höjning, eftersom studenters ekonomi i slutänden påverkar studenters möjlighet att studera och därmed kvaliteten på utbildningen.
• Hela studentrörelsen var delaktiga i kampanjarbetet. Det bullrade rejält runt om i hela studentsverige.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar