måndag 2 maj 2011

Vår sekulära glasbubbla


Statistik är fantastiskt. Och nyttigt. En världsomfattande undersökning visar att det är fler i världen, 51 procent, som tror på någon form av gud/högre makt än vad det är som tror på evolutionsteorin. Lägger man dessutom ihop de troende med agnostiker och de som inte vet vad de ska tro, så landar siffran ända uppe på  82 procent. Endast 41 procent känner sig säkra på evolutionsteorin, 31 vet inte vad de ska tro och 28 förkastar den helt.

Många är vi i det starkt sekulariserade Sverige som tror på naturvetenskapen som om den vore en skriven lag. Men vad vi nästan alltid glömmer bort är att såväl naturvetenskapliga teorier som religiösa dogmer är skapade och framtagna av människor. Det är ingen objektiv kraft som skänkt oss de naturvetenskapliga lagarna. Det är människor som skapat ett system av regler för hur forskning och vetenskap ska byggas.

Beroende på vilken tid vi lever i, vilka perspektiv vi har så kommer de vetenskapliga resultaten att förändras och utvecklas. Detta tycker vi människor är läskigt. För vi VILL ha en sanning, något att tro på. 
Och alla vi som tror att vi vi vet, oavsett om vi tror på Gud, Naturvetenskapen eller bägge delarna, vi måste minnas detta: Ingen människa sitter inne med sanningen. Så gilla läget, respektera att vi tror olika. Och varför inte en gång för alla riva murarna som byggts upp mellan religion och vetenskap. Lyssna på varandra, för vem vet, vi kanske kommer sanningen närmre...

1 kommentar:

  1. Jag läser ofta dina inlägg om böcker, kultur, politik mm, och vill tacka för för insiktsfulla och intressanta blogginlägg!

    SvaraRadera